WANILIOWO – JOGURTOWA PANACOTTA Z GALARETKĄ MALINOWĄ I PISTACJOWYMI CIASTECZKAMI


przepis na 6 porcji
przepis pochodzi z programu Australian Master Chef Junior

Składniki na galaretkę:
150g świeżych malin
100ml wody
30g cukru pudru
6g żelatyny

Składniki na panacottę:
375ml gęstej śmietanki 30%
45g cukru pudru
3g żelatyny
180g pełnotłustego jogurtu
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Składniki na ciasteczka:
65g mąki
65g cukru pudru
65g rozpuszczonego masła
2 białka
50g pokruszonych pistacji

świeże maliny do dekoracji

Galaretka: Wodę, maliny i cukier puder wrzucić do garnka i gotować 3-4min na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozpuścić żelatynę i dodać ją do garnka z malinami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do 6 pojemniczków/ kubeczków o pojemności ok. 125ml wrzucić kilka malin i po 4 łyżki malinowej galaretki. Odstawić  na co najmniej 1 godzinę do lodówki (lub na 5-10 min do zamrażarki) do zastygnięcia.

Panacotta: Śmietankę i cukier wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu 3-4 min. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie należy dodać jogurt i aromat waniliowy do kremu śmietankowego i delikatnie wymieszać. Tak przygotowana panacottę odstawić na 5-10 min, aby lekko wystygła, po czym należy zalać tym galaretkę malinową. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Ciasteczka pistacjowe: Białko i masło zmieszać na gładką masę, dodać do tego mąkę i cukier puder i dokładnie zmiksować. Tak przygotowane ciasto włożyć na 5 min do zamrażarki. Po jego wyjęciu z zamrażarki należy je bardzo cienko rozwałkować i wyciąć z niego małe kółeczka. Posypać je pokruszonymi pistacjami. Piec 5 min .w temp. 160st.C, tak aby ciasteczka miały na brzegach złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i delikatnie zdjąć z blachy, tak żeby się nie połamały. Gorące ciasteczka ułożyć na wałku do ciasta aż do wystygnięcia (dzięki temu będą miały ciekawy kształt).

Schłodzoną panacottę wyjąć z lodówki. Kubeczki włożyć na kilka sekund do gorącej wody (pozwoli to na łatwiejsze wyjęcie deseru z kubeczków). Wyłożyć na talerzyk, udekorować świeżymi malinami i pistacjowymi ciasteczkami.
SMACZNEGO

Moje uwagi:
Maliny można zastąpić innymi owocami: truskawkami, jagodami lub jeżynami.
Zamiast cukru pudru można dodać zwykły cukier.
Ciasto trzeba rozwałkować baaaardzo cienko. Moje ciasteczka wyszły za grube i troszkę za długo trzymałam je w piekarniku, więc nie dało się ich ułożyć na wałku, bo się łamały. A zamiast pistacji dodałam pokruszone płatki migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz