Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 margaryna do pieczenia
4 jajka (4 żółtka i 4 białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
marmolada lub dżem śliwkowy
ewentualnie: 1-2 łyżki śmietany
Z mąki, cukru, margaryny, proszku do pieczenia i żółtek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie z bardzo kruche i nie będzie chciało się zagniatać dodaj 1 lub 2 łyżki śmietany.Białka ubić na sztywną pianę (aby piana była słodka można do niej dodać kilka łyżek cukru).
Następnie wyrobione ciasto należy podzielić na 3 części, i do jednej z nich dodać kakao. Jedną białą część i brązową włożyć na 30 min do lodówki (lub na 10-15 min do zamrażarki), aby je schłodzić.
Pozostałą białą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki, a na to marmoladę lub dżem. Na tarce z grubymi oczkami zetrzeć brązową część ciasta i ułożyć ją na warstwę z marmoladą. Następnie wyłożyć na to pianę, a na koniec zetrzeć białą część ciasta.
Ciasto piec 45-50 minut w temp. 170-180st.C
Następnie wyrobione ciasto należy podzielić na 3 części, i do jednej z nich dodać kakao. Jedną białą część i brązową włożyć na 30 min do lodówki (lub na 10-15 min do zamrażarki), aby je schłodzić.
Pozostałą białą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki, a na to marmoladę lub dżem. Na tarce z grubymi oczkami zetrzeć brązową część ciasta i ułożyć ją na warstwę z marmoladą. Następnie wyłożyć na to pianę, a na koniec zetrzeć białą część ciasta.
Ciasto piec 45-50 minut w temp. 170-180st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz