LAMBADA


Składniki na ciasto:
5 jajek
niepełna szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 krople aromatu pomarańczowego

Składniki na masę pomarańczową:
3,5 szklanki soku pomarańczowego
½ szklanki cukru
2 budynie waniliowe

Składniki na masę śmietankową:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
 1 opakowanie śmietan-fixu
10g żelatyny
½ szklanki mleka

Składniki dodatkowe:
¾ szklanki soku pomarańczowego do nasączenia ciasta
polewa czekoladowa

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyłożyć na blachę (28x40cm), i piec 25min w temp. 180stC.
3 szklanki soku pomarańczowego wlać do garnka i zagotować z cukrem. W ½ szklanki soku rozpuścić budynie, a następnie wlać je do wrzącego soku i gotować przez chwilę, cały czas mieszając.
Wystudzony biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym i wyłożyć na niego ciepłą masę pomarańczową. Ostudzić.
½ litra śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić i wymieszać z ubitą wcześniej śmietaną.
Następnie masę śmietanową wyłożyć na biszkopt z masą pomarańczową. Całość schłodzić w lodówce.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz