Składniki na ciasto:
5 jajek
niepełna szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 krople aromatu pomarańczowego
Składniki na masę pomarańczową:
3,5 szklanki soku pomarańczowego
½ szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Składniki na masę śmietankową:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie
śmietan-fixu
10g żelatyny
½ szklanki mleka
Składniki dodatkowe:
¾ szklanki soku pomarańczowego do nasączenia ciasta
polewa czekoladowa
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyłożyć na blachę
(28x40cm), i piec 25min w temp. 180stC.
3 szklanki soku pomarańczowego wlać do garnka i zagotować z
cukrem. W ½ szklanki soku rozpuścić budynie, a następnie wlać je do wrzącego
soku i gotować przez chwilę, cały czas mieszając.
Wystudzony biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym i wyłożyć
na niego ciepłą masę pomarańczową. Ostudzić.
½ litra śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem i
śmietan-fixem. Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić i wymieszać
z ubitą wcześniej śmietaną.
Następnie masę śmietanową wyłożyć na biszkopt z masą
pomarańczową. Całość schłodzić w lodówce.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz