Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3dkg drożdży
3 łyżeczki oleju
0,5 szklanki wody (przegotowanej i lekko ciepłej)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Składniki muszą
mieć temperaturę pokojową!!!
Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, cukier,
wlewamy olej i miksujemy (nie wyrabiamy ciasta ręcznie tylko mikserem). W
trakcie miksowania dolewamy od czasu do czasu wody; ciasto wyrabiamy do
momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Następnie ciasto wyjmujemy z miski i dalej zagniatamy je
ręcznie posypując mąką, aż będzie miękkie i gładkie.
Zostawiamy je w misce w ciepłym miejscu, przykrywamy
ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po wyrośnięciu, jeszcze je ugniatamy. Tak
wyrobione ciasto lekko rozwałkowujemy i układamy na dużej blasze (ok. 30-40cm).
Dodajemy sos pomidorowy i ulubione składniki.
Pieczemy 15-20min w piekarniku rozgrzanym do 225st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz