TORT CZEKOLADOWO – WIŚNIOWY


Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maizeny (lub mąki ziemniaczanej)
100g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6szt jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek kakao
sól

Składniki na krem:
50-70ml śmietany kremówki (30%)
300g gorzkiej czekolady
1/3 kostki masła

Wiśnie:
wyjmujemy z nich pestki i 2-7 dni wcześniej zalewamy je alkoholem

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubijamy z resztą cukru i szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i masłem. Do powstałej masy dodajemy utarte wcześniej żółtka oraz ubitą pianę i wszystko delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do tortownicy i pieczemy od 30 do 45min. w temp. 180st.C.

Krem: Śmietankę wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie przestudzoną masę miksujemy z miękkim masłem i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki znów miksujemy.

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Dolną część nasączamy alkoholem z wiśni. Wykładamy na nią 1/3 masy czekoladowej i układamy wiśnie. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również nasączamy alkoholem. Wierzch ciasta i jego boki smarujemy resztą masy czekoladowej.

Tort dekorujemy według uznania.

Moje uwagi:
Masy można zrobić trochę więcej niż podałam w przepisie i wtedy ciasto można przekroić na 3 części.
Torcik można też zrobić w wersji bezalkoholowej – użyć wiśni z kompotu, a ciasto nasączyć sokiem wiśniowym z wodą.
Boki ciasta można dodatkowo posypać pokruszonym ciastem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz