LEON

Składniki na ciasto (ilość potrzebna do przygotowania 3 placków):
12 łyżek mąki pszennej
12 łyżek mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
12 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy
1,5 łyżki kakao

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
½ szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa

Składniki na masę budyniową:
0,5 litra mleka
0.5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
(lub budyń waniliowy :-))
 + 1 margaryna

Ciasto: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na gładką masę. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie ciasto podzielić na 3 części: 1. część upiec bez dodatków, do 2. części dodać kisiel wiśniowy a do 3. części – kakao. Ciasta piec 20minut w temp. 180 st.C

Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić je do garnka razem z cukrem i zagotować. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Następnie jabłka podzielić na 2 części. Do pierwszej z nich dodać galaretkę wiśniową, a do drugiej – agrestową.

Masa budyniowa: Z podanych składników ugotować budyń (lub przygotować budyń z proszku według przepisu na opakowaniu), odstawić do wystygnięcia, a następnie utrzeć z margaryną.

Ciasto złożyć w następujący sposób:
ciasto jasne – masa budyniowa – zielona masa jabłkowa – masa budyniowa – ciasto ciemne – masa budyniowa – czerwona masa jabłkowa – masa budyniowa – ciasto czerwone


Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz