CHLEB WEDŁUG PRZEPISU JEAN LUC’A

Składniki:
650g mąki pszennej typ 550
1 wazówka mieszanki ziaren sezamu, lnu i słonecznika (w proporcji 2:2:1)
20g drożdży do chleba
3 płaskie łyżeczki soli
ew. 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wszystkie sypkie składniki należy wymieszać i następnie, ciągle mieszając, dodawać powoli wodę do momentu, aż ciasto będzie gładka masą (ma nie przystawać do miski).
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 30min – 1godz. żeby odpoczęło i urosło.

Nagrzać piekarnik do 240st. Uformować ciasto na chleb, ułożyć je na blasze i zwilżyć wodą. Wstawić do piekarnika na ok. 30min – 1godz. 
Czas pieczenia zależy od wilgotności powietrza, wysokości n.p.m. i od naszych osobistych preferencji stopnia wypieczenia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz