BISZKOPT Z RABARBAREM

Składniki na ciasto:
4 jaja
250g cukru
1 margaryna
2,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
600g rabarbaru

Składniki na kruszonkę:
1/5 margaryny
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej

Ciasto: Cukier, cukier waniliowy oraz jajka ucieramy na jednolitą masę, i dodajemy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną wcześniej margarynę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki (kostkę lub paseczki).

Kruszonka: wszystkie składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30min.

Blachę do pieczenia ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli nie mamy papieru, smarujemy blachę margaryną i obsypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto i wykładamy kawałkami rabarbaru.
Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce na grubych oczkach (lub rwiemy w palcach na małe kawałeczki) i posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy ok. 50min. w 180oC

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz