Składniki na ciasto:
4 jaja
250g cukru
1 margaryna
2,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
600g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
1/5 margaryny
2 łyżki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
Ciasto: Cukier,
cukier waniliowy oraz jajka ucieramy na jednolitą masę, i dodajemy do niej mąkę
i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną wcześniej
margarynę. Wszystko dokładnie miksujemy.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki (kostkę lub paseczki).
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki (kostkę lub paseczki).
Kruszonka:
wszystkie składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Z tak przygotowanego
ciasta formujemy kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na
ok. 20-30min.
Blachę do pieczenia ciasta wykładamy papierem do pieczenia
lub jeśli nie mamy papieru, smarujemy blachę margaryną i obsypujemy bułką
tartą. Następnie wylewamy ciasto i wykładamy kawałkami rabarbaru.
Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce na
grubych oczkach (lub rwiemy w palcach na małe kawałeczki) i posypujemy wierzch
ciasta.
Pieczemy ok. 50min. w 180oC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz